Dark Chocolate Raspberry Layer Cake

Denna choklad och hallontårtan är en till favorit hos mig men främst av de som jag bjudit tårtan på. Den är krämig och bjuder ordentligt med smak av choklad.

Tyvärr har jag aldrig fått en riktigt bra bild på denna tårtan, hoppas denna duger så har ni ett humm om hur den kan se ut. 

Ingredienser:  

1 dl kakaopulver

2 dl mörkt muscovado socker 

2½ dl vatten

125g mjukt smör

1 3/4 dl strösocker

3½ dl vetemjöl

½ tsk bikarbonat

½ tsk bakpulver

½ tsk vaniljarom (2 tsk vaniljsocker)

2 ägg

 

Dark chocolate fudge frosting:

1 dl  kakaopulver

1 dl vatten

340g mjukt smör
1 1/3 dl florsocker, siktat

450g mörk choklad, grovt hackad (kakaohalt ca. 45%)

 

Raspberry whipped cream:

2 dl vispgrädde

5 msk hallonsylt

1 msk florsocker, siktat

 

 

Gör så här:

Chokladbotten:

1. Sätt ugnen på 175 C. Klä en stor långpanna/ugnsplåt (35 x 30 cm) med bakplåtspapper och smörj. 

2. Blanda vetemjöl, bakpulver och bikarbonat i en bunke, ställ åt sidan. Koka upp vattnet och vispa ihop med muscovadosocker och kakaopulver, ställ åt sidan. 

3. Vispa mjukt smör och strösocker ljust och fluffigt, ca 5 minuter med elvisp. Blanda i vaniljarom medan du vispar. Tillsätt ett ägg och en stor sked av mjölblandningen direkt efter medan du fortsätter att vispa helatiden, tillsätt även det andra ägget. Fortsätt vispa på låg hastighet och tillsätt resten av mjölet.

4. Blanda i kakaoblandningen och rör om till en jämn smet. Häll smeten i en stor långpanna (eller två runda kakformar, ca. 20-23 cm i diameter). Grädda i 175 C i cirka 12-15 minuter, 25-30 minuter ifall du använder två runda formar. Prova med en sticka om kakan är klar, stickan skall komma ren ut. Låt svalna.

 

Dark chocolate fudge frosting:

5. Medan kakan gräddas gör du frostingen. Smält chokladen över vattenbad och låt svalna. Koka upp vattnet och blanda med siktad kakao. Ställ åt sidan.

6. Vispa mjukt smör och siktat florsocker i en bunke tills ljust och fluffigt, ca. 5 minuter. Fortsätt vispa på låg hastighet och tillsätt den svala chokladen och vispa tills frostingen är jämn. 

7. Blanda i kakaoblandningen och vispa frostingen jämn. Ställ i kylskåpet tills användning. Ifall du gör frostingen i förväg och den blir hård i kylskåpet tar du ut den ur kylen och låter stå i rumstemperatur tills den mjuknat. Alternativt kan du värma den i mikron i några sekunder. Frostingen skall vara glansig och bredbar men dock inte för mjuk. 

 

Raspberry whipped cream:

8. Vispa grädden fluffig, tillsätt hallonsylt och siktat florsocker, rör om tills jämn. Ställ i kylskåpet tills användning.

 

Sätt ihop kakan:

9. Skär ut 3 st runda bottnar (15-16 cm i diameter) ur det stora svala kakbottnet. Lägg ett av bottnen på ett kakfat med 2-3 bitar bakplåtspapper under (de är där för att skydda fatet, du tar bort dem när du brett glasyren färdigt på kakan).

10. Bred ett lager med chokladfrosting på kakbottnet och ett lager med hallongrädde på chokladfrostingen. Lägg på ett annat botten och gör samma sak. Lägg till sist på det tredje bottnet. 

11. Bred ett tunt jämt lager chokladfrosting över hela kakan och lägg i kylskåpet för cirka 30 minuter. 

12. Ta kakan ur kylen och bred på resten av frostingen. Börja med toppen av kakan och bred sedan på sidorna av kakan. Ifall du vill kan du göra ett mönster på kakan med hjälp av en spatel eller t.ex. en tesked. 

13. Lägg kakan i kylen tills servering. Ta dock kakan ur kylskåpet i god tid så att frostingen hinner bli rumsvarm. Kakan ska serveras krämig.

 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

bakningpagar.blogg.se

Välkommen till BakningPågår, i bloggen lägger jag främst upp bilder och recept på mina bakverk och andra saker som hör till ämnet. Emellanåt kan det även dyka upp lite smått från vår vardag och dylikt. ;) Frågor och funderingar tas tacksamt emot genom kommentarer. Hoppas ni får inspiration och samma lust till att baka som jag.

RSS 2.0