Vertikaltårta

Idag bakade jag denna så kallade vertikaltårta. Den var väldigt rolig att göra och lite mer avancerad att montera ihop. Denna kakan tar tid att göra då så se till att tiden finns. Annars lycka till. :)
 

Det kommer att bli 2 st tårtor när man bakat klart. Går bra att frysa ner kakbottnarna och använda vid senare tillfälle.

Chokladbotten:

1 dl kakao

1 dl muscovadosocker (ljust gör den mildare i smaken och mörkt gör den mer bitter)

2,5 dl hett vatten

5 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

1,5 tsk bikarbonat

2 tsk vaniljsocker)

1 tsk salt

200 g rumsvarmt smör

2 dl strösocker

3 ägg

Gör chokladbotten så här:

Koka upp vattnet. Blanda med kakao och muscovadosocker tills det löst upp. Ställ åt sidan och låt svalna lite.

Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljpulver och salt i en skål.

I en annan skål, vispa smör och socker krämigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa.

Varva sedan med en skopa av mjölblandningen och en del kakaoblandning (se till att avsluta med kakaoblandningen). Forstätt så tills allt är blandat i skålen.

Häll ner i en form på ca 20 cm och grädda på 175 grader i 40-50 min. Känn av med en sticka, när kakan är klar så är stickan helt torr.

 

Saftig Vaniljkaka

Ger en 20cm kaka

200 g smör, rumstempererat

2 1/2 dl socker

3 1/4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

4 ägg

1,5 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Rör det rumsvarma smöret och socker pösigt.

Tillsätt ett ägg i taget och vispa en stund mellan varje ägg.

Sikta ner mjöl, bakpulver och vaniljpulver. Blanda väl.

Häll smeten i en smord form och grädda på 160 grader i ca 40-50 min. I min ugn är den klar efter 40min. Låt en sticka avgöra när den är klar (den ska vara torr).

 

Under tiden kakorna svalnar kan du börja med frostingen.

Len chokladfrosting

1 dl grädde

150 g mjölkchoklad

60 g smör

2,5 dl florsocker

3 msk kakao

1 tsk kokande vatten

Gör så här:

Häll grädde i en kastrull och värm upp. Rör ner hackad choklad och fortsätt att röra tills allt har smält. Ställ blandningen i kylen i 30-60min. Den ska bli ungefär rumsvarm.

Vispa rumsvarmt smör fluffigt.

Häll i florsockret, kakaon och det kokande vattnet. Rör om.

Ta ut chokladblandningen från kylen och häll ner i smörkrämen. Vispa tills allt är väl blandat. Är frostingen för rinnig så kan du tillsätta lite mer florsocker eller ställa in den i kylen en liten stund.

Tips: Tänk på att dubbla receptet ifall du vill ha mycket frosting. I receptet räcker det till en tårta.

 

Vaniljsirap (kakans lim)

2 dl socker

2 dl vatten

2 tsk vaniljpulver

Gör så här:

Koka upp socker och vatten i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan när sockret smält.

Rör ner vaniljpulver och blanda om.

Häll nu/droppa sirapen i skarvarna på din vertikala kaka.

 

 

När allt är svalnat är det dags att skära kakorna och montera ihop dem. 

 Klipp ut en egen mall och rita egen storlek på ringar som du tycker passa.
Skär där efter med en vass kniv längs mallen på båda kakorna.
Klipp bort yttersta ringen.
Och upprepa.
Skär ett sådant här jack i båda kakorna.
Montera ihop kakorna så här. När du placerar i kakorna ska vaniljsirapen penslas/hällas på i kakornas skarvar för att kunna hållas ihop.
Ta där efter och knyt om med plastfolie för att låta kakan "fästa" ihop med varandra.
 

Efter att kakorna stått ett tag kan du spackla eller spritsa på frostingen.

 

(Förutom den första bilden i inlägget, är resterande bilder och recept lånat från www.sockerrus.se som har andra grymma recept och bra vägledning!)




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

bakningpagar.blogg.se

Välkommen till BakningPågår, i bloggen lägger jag främst upp bilder och recept på mina bakverk och andra saker som hör till ämnet. Emellanåt kan det även dyka upp lite smått från vår vardag och dylikt. ;) Frågor och funderingar tas tacksamt emot genom kommentarer. Hoppas ni får inspiration och samma lust till att baka som jag.

RSS 2.0