Zebratårta.


Ingredienser:
Smörkrämen:
300 g mjukt smör
6 dl florsocker
ca 1 dl kokhett vatten
2 msk vaniljsocker
Kakan:
Ca 4,8 dl strösocker
2 och ¼ tesked bakpulver
1/2 tesked salt
1 tesked vaniljextrakt
4 ägg
Ca 2,4 dl mjölk
Ca 1,8 dl olja
6 dl mjöl
Karamellfärg svart, vit och röd.
Svart Sockermassa.
(För att få kakan så vit behöver det färgas, tyvärr finns det inte i vanlig matbutik än. Men går att köpa här http://www.lyckasmedmat.se/hushallsfarg/1435-icing-color-white-white-wilton.html den funkar jättebra.Tror även Panduro kan ha i pulverform.)
Gör så här:
Koka upp 1 dl vatten. Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker till en krämig massa. Häll i lite kokande vatten i taget under konstant vispning tills du får en följsam konsistens. Den får inte vara kletig, då fastnar den bara i kakan och drar med sig bitar av tårtan. Vispas i ca 10 minuter totalt.
Sätt ugnen på 180 C. Blanda mjöl, socker, bakpulver och saltet. Häll i oljan medan det blandas, fortsätt blanda och häll samtidigt i ett ägg i taget. När det börjar slås ihop häll då i vaniljextraktet och mjölken. Blanda till en jämn smet i några minuter.
Häll halva smeten i en bunke, sedan 2 fjärdedelar var för sig i sina egna skålar, så sammanlagt 3 skålar.
Skålen med halva smeten i ska vara vit, en ¼ ska vara svart och en ¼ ska vara rosa.
Häll i en stor skopa av den vita smeten i mitten av bakformen, springform 24cm. Därefter en liten mindre skopa av den svarta som du klickar mitt på den vita klicken, en ännu mindre till den rosa, klicka på den svarta och repetera. Du ska göra två formar med detta så det blir 2 kakor. In i ugnen i 35-40min. Under tiden de gräddas och sedan svalnar kan du fixa sockermassan och göra zebraränderna. Därmed smörkrämen. Det är bara att vispa ihop alla ingredienser, se till att det inte är för rinnig, den ska vara mjuk och lättarbetlig.
När kakorna har svalnat så lägg en kaka på ett fat, bre på lite smörkräm över hela kakans topp och lägg sedan över den andra kakan ovanpå. Täck sedan hela kakan med resten av smörkrämen.
Ta fram den svarta sockermassan och kavla ut. Skär i avlång zebra liknande mönster. När du sätter på massan på tårtan sätt från bottenskant och upp på tårtan. Följ ”zebrans mönster” på tårtan. Lycka till!